Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


sztárok önéletrajzai

Justin Timberlake

Családja és ifjúkora

Justin Timberlake 1981. január 31-én született Memphisban, Tennessee államban, Randall Timberlake és Lynn Bomar gyermekeként. Brit származású. Nagyapja, Charles L. Timberlake baptista lelkipásztor volt. 1985-ben szülei elváltak majd mindketten újraházasodtak. Anyja most is futó vállalkozásukban dolgozik, a JustInTime Entertainment-ben. Mikor Justin 5 éves volt, anyja hozzáment Paul Harless bankárhoz. Apja második felesége Lisa, életet adott Justin két féltestvérének, Jonathannak (szül: 1993) és Stephennek (szül: 1998). Harmadik féltestvére: Laura Katherine, meghalt nem sokkal a születése után 1997-ben. Az ő emlékére íródott Justin kiadatlan dala, a "My Angel in Heaven".

Justin Millingtonban nőtt fel. Első énekesi próbálkozásai a 90-es évek elején voltak, amikor fellépett a "Star Search" (Sztár Kerestetik) című műsorban. 1993-ban csatlakozott a már akkor sikeres "Mickey Mouse Club"-hoz. Itt találkozott először későbbi barátnőjével Britney Spearsszel, későbbi turné-társával Christina Aguileraval, majd későbbi csapattársával JC Chasez-vel. Mikor 1995-ben, a show befejeződött, ekkor fogalmazódott meg Justin és Chasez fejében a banda alapítás ami később az 'N Sync-ké nőtte ki magát . 1999-ben színészkedett először.

1995–2002: 'N Sync

A 90-es évek nagysikerű fiúcsapata volt. Hivatalos összeállásuk éve 1995, bár karrierjüket 1996-ban kezdték el egyengetni Németországban és az Egyesült Államokban. 2000 márciusában került a boltokba No Strings Attached című albumuk. 2001-ben jelent meg következő, Celebrity nevű korongjuk. Erről másolták ki nagysikerű dalukat a "Girlfriend"-et, aminek egy Nellyvel készített változata is létezik. 2002-ben a Celebrity Tour közben fogalmazódott meg Justinban a szóló pályafutás gondolata2002–2004: Justified és Super Bowl [szerkesztés]

Justin 2002 augusztusában az MTV Music Award-on lépett fel először "egyedül" Like I Love You című dalával. A dal 11. helyezést ért el a Billboard Hot 100-on. Az elkészült albumot 2002. november 5-én dobták piacra. Justint ezek után sok kritika érte, hiszen többen az egykori legendát, Michael Jacksont vélték felfedezni benne. Az album végül átvészelte a kritikus időszakot és hatalmas siker lett: világszerte több mint 7 millió korongot adtak el. Timberlake a hip-hop és az R&B szakma legjobb előadóival és producereivel dolgozott együtt, mint a The Neptunes vagy Timbaland. 2002-ben és 2003-ban újabb kislemezei jelentek meg: Cry Me A River és Rock Your Body.

2003 nyarán Christina Aguileraval közösen turnézott, ez volt a Justified/Stripped Tour. Ezenkívül társszerzőként kamatoztatta tudását, a Black Eyed Peas nevű csapattal közösen énekelte a Where is the Love? című számot. A 2003-as MTV Europe Music Award-on adták elő élőben a dalt. Az év végén Justin megírta következő dalát, az I'm Lovin' It-et, ami a McDonald’s gyorsétterem kampánya lett és évente állítólag 8 millió dollárt hoz Timberlake konyhájára.

2004 februárjában a Super Bowlon történt megbotránkoztató fellépése Janet Jacksonnal.

Szintén 2004-ben a Grammy-díj átadásán is tarolt. Négy díjat hozott el, köztük a Legjobb Pop Album (Justified), a Legjobb Férfi Pop Előadó (Cry Me A River), az Év Albuma (Justified) és az Év Slágere (Cry Me A River), valamint a Legjobb Rap/Sung Collobráció (Black Eyed Peas-Where Is The Love?) kategóriákban.

2004–2006: Együttműködések és színjátszás

Justin golfozni is imád.

A Super Bowl "eset" után, Justin nem csak következő albumának felvételeit kezdte el, hanem belekezdett színészi karrierének felépítésébe is. Elsőnek csak mellékszereplőként: 2000-ben, mint egy model a Model Behavior-ban majd 2001-ben az On The Line című filmben. 2004-ben megkapta első főszerepét az Edison Force-ban (magyarul csak Edison), ott egy újságírót alakítva játszik együtt Kevin Spacey-vel és LL Cool J-vel. A film már 2006 nyarától nálunk is kapható. Ezenkívül láthatjuk még az Alpha Dog-ban, a Black Snake Moan-ban, és Richard Kelly Southland Tales-ében. Hallhatjuk a Harmadik Shrek-ben mint a fiatal Arthur király hangja.

Együttműködött a Black Eyed Peas-szel, Nelly-vel, (Work It) Snoop Dogg-al (Signs) és Timbaland-del (Good Foot, Cápa Mese betétdala).

2006–2008: FutureSex/LoveSounds

Koncert St Paul-ban, Minnesota

2006 nyarán láthattuk újra Nelly Furtado Promiscuous dalához készült videoklipjében. FutureSex/LoveSounds című lemezéről elsőként a SexyBacket másolta ki, Timbaland közreműködésével. No. 1 lett Ausztráliában, Németországban, Írországban, az Államokban és az Egyesült Királyságban. Az albumot saját maga, Timbaland és Rick Rubin produceli. Vendég vokálok az albumon Will.I.Am és a Three 6 Maffia. 2007 januárjában elindította FutureSex/LoveShow turnéját. Második kislemeze T.I-jal rögzített MyLove, szintén nagy sikert futott be. Következő kislemeze a What Goes Around, a hozzátartozó videoklipben a híres színésznő Scarlett Johsansson párját alakítja. Aztán a kislemezek listáján az újabb nyári sláger, a LoveStoned, majd turnéjának végével az élő-videós Until the End of Time következett. 2006-ban gyerekkori barátjával, Trace Alayával beindította ruhavállalkozását is, a William Rast márkát.

2007 nyarán Madonna új, Hard Candy című albumán dolgozott Timbalanddal, erről lett kimásolva a 4 Minutes kislemez. A FutureSex/LoveSounds-zal Justin olyan sikert ért el, melyet Michael Jackson Dangerous című albumával a 90-es évek elején.

2008-jelen

Sikeres albumjának debütáltatása és még sikeresebb turnéjának végeztével, Justin visszatért színészi pályájának egyengetéséhez. 2008 elején a Pepsi Super Bowl-ra készített reklámjának szereplője lett. Legújabb filmjét is elkezdték forgatni Mike Meredith drámájat, a The Open Roadot. 2008 márciusában bejelentették, hogy az NBC új sorozatának a My Problem with Women-nek, valamint az MTV The Phone című realitijének lesz az executive producere. Justin még 2007-ben leszerződtette lemezcégéhez a holland tehetséget, Esmée Denterst. 2009-ben Esmée debütáló albumának, az Outta Here-nek a producere és jónéhány számot is szerzett a korongra.Egyéb munkák, szereplések [szerkesztés]

Még 2002-ban az MTV-n futó átverőshow-jában is szerepelt. Ashton Kutcher és csapata a Punk'd vette palira Mr. JT-t. Timberlake az USA-ban számos éttermet is nyitott. 2006 októberében Ő volt a házigazdája a Koppenhága-ban rendezett MTV Europen Music Award-nak. Közreműködött Madonna - Hard Candy című albumában, például a 4 minutes c. dalban. Rihanna: Rehab című dal szövegét Justin írta, aki szerepel is a dalhoz készült klipben.

Magánélete

Timberlakenek két diákszerelme volt. Egyikük Veronica Finn egy pop énekesnő, másik már komoly kapcsolata: Britney Spears volt. Akkoriban mindenki őket tartotta a tökéletes hollywoodi sztárpárnak. A kapcsolatnak 2002 márciusában szakadt vége. Justin Cry Me A River című számában énekli meg akkori fájdalmait. Később Justint több hölggyel is szóba hozták. 2002 közepén elkezdett randizni Jenna Dewan táncos-színésznővel, aztán a szintén színész Alyssa Milano-val 2002 szeptembere és októbere között. Előző barátnőjével, a híres színésznő Cameron Diaz-zal 2003 áprilisában találkozott egy díjkiosztó gálán. Ennek a kapcsolatnak 2006 decemberében lett vége. Jelenleg Jessica Biel színésznővel jár. Justinnak 2 birtoka van: egy Orlandóban, egy pedig Beverly Hillsben. 2007 januárjában a Sundance Film Festivalon találkozott legújabb kedvesével, a híres amerikai színésznővel, a Hetedik Menyország gyermeksztárjával, Jessica Biellel. 2007. május 12-én láttak napvilágot azok a képek amikor Manchesterben ebédeltek Timbaland és a Manchester United focistája, Alan Smith társaságában. Két neves magazin és olvasói, a Teen People és a Cosmopolitan is a Legszexisebb Férfinak választotta.

Díjai

Grammy Awards

  • 2008, Legjobb Férfi Pop Vokál Előadás: "WhatGoes Around…/…Comes Around" (Győztes)
  • 2008, Legjobb Dance Felvétel: "LoveStoned/I Think She Knows" (Győztes)

Könyvek

Ezek a könyvek Justin életével foglalkoznak.

  • Martin Roach, Justin Timberlake, The Unofficial Book, Virgin Books, London, 2003.
  • Sean Smith, Justin, The Biography, Simon & Schuster, UK, 2004
 

Cikkek

Taylor Swift

2011.01.08

taylor swift
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: sztárok önéletrajzai | Hozzászólások: 56

Cheryl Cole

2010.12.24

cheryl cole életrajza

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: sztárok önéletrajzai | Hozzászólások: 2

Mariah Carey

2010.12.23

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: sztárok önéletrajzai | Hozzászólások: 0